Combfejnecrosis

A combfejnecrosis általában hirtelen, hevenyen jelentkezô erôs csípôtáji fájdalmat okoz. Az anamnézisben diabetes mellitus, májártalom, szisztémás érrendszeri elváltozás, esetleg kortiko- szteroid-terápia szerepelhet. Korai szakaszban röntgeneltérés rendszerint nincs, ilyenkor az MR-vizsgálat dönthet. Az avaszkuláris necrosis Ficat-szerinti stádiumbeosztását a mutatja be.

Terápia. A betegfelvilágosítás, az életmód-, munkakör-, illetve sporttevékenység-változtatás, a testsúlycsökkentés a progresszió szempontjából döntô jelentôségû lehet.

Gyógyszeresen a fájdalomcsillapítás analgetiku- mokkkal, kísérô synovitis esetén nem szteroid gyulladáscsökkentôkkel, alapkövetelmény.

Kondroprotektív szerek megkísérelhetôk a korai stádiumban.

A rendszeres célzott gyógytorna, úszás a rehabilitáció alapja, emellett a fizikoterápia, a balneo–hidroterápia teljes tárházát felhasználhatjuk a fájdalomcsillapításra, az esetleges kontraktúra nyújtására (meleg kezelések). Utóbbiban nagyon jól beválik a korai hasonfekvés, mely az ízületet éjszaka passzívan nyújtja.

Sebészi megoldásként korai szakaszban a combfej óvatos megfúrása jelenthet, amely egyrészt a combfejben uralkodó fokozott nyomást csökkentheti, másrészt hozzájárulhat a csont ujraépüléséhez. Az eljás hatékonyságát nagyban növeli, ha a combfejbe a sajátvérből kinyert PRP, azaz thrombocyta suspensiót fecskendezünk. Az  elôrehaladott esetben a csípôízületi protézismûtét jön szóba, tekintettel arra, hogy elsősorban fiatal felnöttek betegsége, elsősorban nagy kopásállóságú, cementnélküli beültetés ajánlott.

  • Szófelhő