A felnőttkori combfejnecrosis korai kimutatása (link)

Gion Katalin, Palkó András

A felnőttkori combfejnecrosis a fiatal felnőttkor betegsége, 80%-ban férfiakat érint. 40–80%-ban kétoldali megjelenésű, akár többéves időeltolódással. Késői felismerésekor, illetve kezelés hiányában progrediál és végül mozgáskorlátozottsághoz vezet. A hatékony terápiás stratégia kialakításához elengedhetetlen a minél korábbi stádiumban történő diagnosztizálás. Ezért fontos ismerni a betegség patogenezisét, klinikai kórlefolyását, a differenciáldiagnosztika szempontjait, és társítani kell hozzájuk az egyes modalitások során kapott diagnosztikai eredményeket. Ennekalapján megállapítjuk, hogy a korai – reverzíbilis – stádiumfelismerésére a szakszerűen elvégzett MR-vizsgálat alkalmas. Emellett ez a módszer lehetőséget nyújt az egészséges oldal állapotának nyomon követésére is, plusz terhelés nélkül.

DR. GIONKATALIN(levelező szerző/correspondent), Nemzeti Egészségügyi Központ, Képalkotó Centrum/National HealthCentre; H-6720 Szeged, Korányi fasor 8.

DR. PALKÓANDRÁS: Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Radiológiai Klinika/University of Szeged,Faculty of Medicine, Department of Radiology; Szeged.

A felnőttkori combfej necrosis patogenezisének, klinikai megjelenésének és differenciál diagnosztikájának ismerete fontos a képidiagnosztikai modalitások, különös tekintettel amágneses rezonanciás vizsgálatok (MRI) értékeléséhez. A betegség korai felismerése lényegesen javíthatja a terápiás lehetőségeket.

Tovább >>

  • Szófelhő