Bokaszalag sérülések, bokaszalag szakadás

Hirtelen rossz mozdulat hatására megfeszülnek az ízület körüli szalagok. Ez lehet csupán rándulás, tehát a szalagok megnyúlása, de nagyobb erőbehatásra részleges vagy teljes szalagszakadás következhet be.

Részleges szalagszakadás esetén a teljes gyógyulás valószínű, teljes szakadás esetén, kezeletlenül, az ízület instabil maradhat. Az esetek több mint 90 százalékában a külbokaszalag szakad, rendszerint a szalag elülső és középső része, a hátsó szalag ritkábban sérül.

A boka fájdalmas lesz, bedagad, bevérzik. A külboka alatti és előtti rész igen érzékeny és a boka befelé történő passzív mozgatása igen fájdalmas.

A rtg felvételen néha kis szakításos törés is látható a külboka csúcsán, vagy az ugrócsont elülső-oldalsó felszínén. Tartott felvétel az instabilitás kimutatására friss sérülés esetén csak akkor szükséges, ha műtétet végeznek; ilyenkor az érzéstelenítés után TV képerősítővel lehet dokumentálni a leletet.

 

Kezelés

Rándulás, részleges szakadás

A rándulást rövid ideig tartó nyugalomba helyezés, jegelés, felpolcolás után rugalmas pólyával kezelik, és a beteg tornagyakorlatokat végez, amíg a teljes bokamozgások helyre nem állnak. Nagyobb fájdalom, részleges szakadás esetén gipszsínt helyeznek fel, majd 3 hétig bokarögzítőt visel a beteg.

Teljes szakadás

Az elszakadt szalagok műtéti ellátására sportolók és hivatásos táncosok esetén van szükség. A legtöbb betegnél elegendő a gipszrögzítés 6 hétre, majd bokarögzítő viselhető, és el lehet kezdeni a tornát. A gyógyulás ideje általában 10 hét, mire a beteg fokozatosan visszatérhet szokott életmódjához.

Szövődmények

Ismétlődő kibicsaklás gyakori panasz, egyenetlen talajon járáskor a beteg bizonytalannak érzi a bokáját. Az ilyenkor elvégzett tartott röntgen felvételen a bokavilla nyitható, illetve a láb előre húzható.

A boka kibicsaklása általában megelőzhető a cipősarok külső részének emelésével, és sportoláshoz bokarögzítőt lehet viselni. Ha a bokaízület nagyon instabil, fájdalmas, műtét végezhető, melynek lényege a szakadt szalagok pótlása, ínplasztikával, vagy fiataloknál a külboka erős csonthártyájából képzett szalaggal.

  • Szófelhő