A derékfájás kialakulása, tünetei

A derékfájás az egyik leggyakoribb megbetegedés, a lakosság közel 80 %-át érinti. Számos tényező válthatja ki. A hátfájdalmak főként serdülőkorban, fiatal felnőttkorban gerincferdüléshez, hanyagtartáshoz társulnak. A nyaki panaszok 30 év körül – hajlamtól és életmódtól függően -, illetve 50 év felett jelentkeznek. A derékfájdalom leggyakoribb okai a túlnyújtott (“meghúzódott”) hátizmok és gerincízületi szalagok, valamint a túlságosan összenyomott porckorongok és a túl kemény, görcsös gerinckörnyéki izmok (izomspazmus), melyek nem megfelelő emelés, cipekedés vagy egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki.
Az alábbi állapotok a derékfájdalmak leggyakoribb okozói.

Gerincsérv

A porckorong elveszti tartását és hátrafelé kitüremkedik (esetleg külső burka el is szakad és a belsejében levő, lágy gumihoz hasonló anyag kinyomódik belőle), ahol közvetlen nyomás alá helyezi a gerinc belsejéből, a gerinccsatornából kilépő idegeket.

Ischias

A gerincsérv az ülőideget nyomja. Éles, a farpofákba és a láb hátulsó felszínére sugárzó fájdalom jellemzi.

Gerinccsatorna szűkület

A gerincvelőt és az idegeket körülvevő, a csigolyák által képzett csontos csatorna beszűkült. Ennek oka a csigolyák csontállományának túlnövekedése, ami egy idő után szintén nyomhatja a gerincvelőt és az idegeket.

Spondylosis, spondylarthrosis

Ezek az állapotok a gerinc “elhasználódása” miatt alakulnak ki, tehát általában az öregedés velejárói. Vannak, akiknél idős korban sem érik el azt a mértéket, hogy tüneteket okozzanak.

Spondylolisthesis.

Ez az állapot akkor alakul ki, ha az egyik csigolya teste és íve elválik egymástól, ami miatt a gerinc egy része fokozatosan elcsúszik a másik részéhez képest.

Derékfájás további oka lehet fejlődési rendellenesség, gyulladásos, reumás eredetu megbetegedés, esetleg daganat is. Kialakulását gyakran baleset utáni állapot okozza.Nem gerinc eredetű elváltozások is okozhatnak derékfájdalmat, főként nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, onkológiai betegségekkel összefüggésben.

A tünetek általában 20-55 éves kor között jelentkeznek első ízben, nőkön gyakrabban. Többnyire hirtelen mozdulatra, hajlásra, felegyenesedésre, ill. nagy súly emelése közben, néha pedig lassan, fokozatosan alakul ki, gyakran előzmények nélkül. Előfordul, hogy a huzamos ülés, vagy állás, esetleg fekvés közben végzett forduló mozdulat fájdalmas csupán, máskor szinte járásképtelenség alakul ki.

Ha felismertük a betegséget

A gerincpanaszokkal általában az ortopéd szakorvost, vagy közvetlenül erre specializálódott  reumatológus szakorvost keressünk fel. Ha nyaki panaszaink vannak, akkor a nyaki mozgásterjedelmeket, a felső végtag neurológiai eltéréseit, reflexeit, izomerőt, érzésbeli eltéréseket vizsgálják. A háti és ágyéki gerincszakasz vizsgálatakor a beteg járását, tartását, a gerinc természetes és kóros görbületeit, mozgástartományait, érzékenységi pontjait ellenőrzik. A neurológiai érintettséget ilyenkor az alsóvégtagon nézik. Rákérdeznek továbbá a széklet- és vizeletürítési, illetve tartási panaszokra is. A vizsgálat után az érintett szakaszról röntgenfelvételt kér az orvos, és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) is elrendelhet, szükség szerint. Szóba jöhet még CT-, izotópos vizsgálat, ritkábban myelographia (ilyenkor kontrasztanyagot juttatnak gerinccsatornába) és discográfia (itt a porckorongot festik meg).

Kezelési lehetőségek

Mielőtt orvoshoz fordulna, legalább 24 órán át feküdjön folyamatosan kemény rugózású (vagy szivacsú) fekvőhelyen, csak a WC-re menjen ki! A legtöbb egyszerű derékfájás már ettől jelentősen javul.

Panaszmentessé válása után csak fokozatosan kezdje újra terhelni a derekát: egy-két napig csak függőleges törzs mellett mozogjon, ne emeljen, ne cipeljen, ne hajoljon le semmiért, csak függőleges derékkal guggoljon le! Ezután hagyja el a fájdalomcsillapítókat és néhány hétig ússzon (ha jó fizikai állapotban van, napi 1000 métert, ha nem, amennyit bír) vagy végezzen speciális gerinctornát (ezzel kapcsolatban kérjen felvilágosítást). Ha derékfájása nem múlik el két hét fekvés után sem, illetve a fájdalom hamar kiújul, forduljon orvoshoz!

Mivel a hátfájás ritkán komolyabb betegség tünete is lehet, ezért azonnal forduljon orvoshoz, ha hátfájdalma:

  • folyamatosan fennáll, intenzív, különösen fekvő helyzetben, vagy éjszaka;
  • az egyik vagy mindkét lábba kisugárzik;
  • az egyik vagy mindkét láb gyengeségét, zsibbadását, érzéskiesését okozza (akár csak kis bőrterületen is);
  • széklet- illetve vizeletürítési panaszokat okoz;
  • hasi fájdalommal, vagy pulzáló érzéssel, illetve lázzal társul;
  • esés, vagy a hátat ért ütést követően alakul ki, és a fájdalom intenzív;
  • korábban már volt daganatos megbetegedése, illetve derékfájdalma indokolatlan fogyással társul;
  • csontritkulása van;
  • rendszeresen szteroidot kap (szájon át vagy injekcióban).
  • Szófelhő