A bütyök kialakulás okai

A láb két lényeges boltozattal rendelkezik, az egyik a hosszanti boltozat, ami megközelítőleg a saroktól mutat a nagylábujj felé, ennek lesüllyedése a tipikus köznyelvi lúdtalp, vagy bokasüllyedés. A másik a láb keresztboltozata, ami a nagylábujj eredésétől ível keresztbe a kisujj ugyanezen izületéig.

A lábbetegségek nagyobb csoportját alkotják a nagylábujj, vagy más néven öregujj betegségei, illetve a kalapácsujj deformitások. Klasszikus fogalom a bütyök kifejezés, ami azt a csontos és kötőszövetes szaporulatot jelzi, ami a nagylábujj belső oldalán alakul ki. Ennek fő okaként nőknél a szűk körömcipőt jelölik meg, ami kényszeríti az öregujjat a kifelé állásra. Az ízületre nagyobb nyomást gyakorló cipő csontnövekedést és kötőszövetes szaporulatot, azaz bütyköt idéz elő. Ugyancsak gyakori lábdeformitás a kalapácsujj elváltozás, amit a klasszikus körömcipők, illetve szűk orrú cipők idézhetnek elő, illetve a keresztboltozat-süllyedések másodlagos eredményeként is létrejöhetnek.

Meg kell még említeni korunk rohanó emberének lábbetegségét. Ez mindenféle külső elváltozás nélkül jelentkező fájdalom a nagylábujjban. Ez később a lábujj beszűkült mozgását eredményezi, valamint bütyök kialakulásához vezethet. A fő ok itt a nagyléptű emberek, akik rohanás közben extrém hajlításra kényszerítik a nagylábujjat, így az izületben a lábháti oldalon egy izületi kopás indul, amit kóros csontképződés követ. Az elváltozás röntgenfelvételen láthatóvá válik.

Tünetek, felismerés

A fájdalmas nagylábujj első panasza általában az, hogy az öregujj kifelé fordul, belső oldalán kinövés keletkezik, de leginkább, hogy járás közben fájdalmas, különösen a lépés elrugaszkodó fázisában. Később már a cipőviselés is igen fájdalmas.

Kezelés, megelőzés

Lábbetegségeinkkel ortopéd orvost keressük fel! A szakorvos megvizsgálja a lábat, majd röntgenvizsgálatot is végezhet.

Kezelésben, az enyhébb estekben egyedi klszitésű un. harántemeléses betét segíthet helyreállítani a boltozatot, ezzel helyes irányba állítja be az öregujjat. Ha a bütyök kialakulásához már csontos deformitás is társul, akkor műtéti megoldást kell válassztani. A bütyök műtéti megoldása érdekében a szakorvos számos műtéttípus (több száz) közül válogathat, az egyéni igénynek megfelelően. Azokban az esetekben, amikor a műtét már nem jöhet szóba (a beteg életkora, egészségi állapota, komplex lábdeformitások együttléte), a megoldást az egyénre szabott gyógycipő vagy kontaktbetét viselése jelenti. Ebben az esetben nem az anatómiai korrigálás a cél, hanem a fájdalmas pontok teherviselésének a kiiktatása.

A műtét általában gerincérzéstelenítésben, vagy helyi Lidocainos érzéstelenítésben történik. A műtétek után a beteg pólyából készített ún. visszanyomó, azaz redresszáló kötést kap, ami segít a korrigált helyzetet rögzíteni. Erre már 24 óra múlva részlegesen terhelhet, felkelhet és járhat, az otthoni tevékenységeket el tudja végezni. A redresszáló kötést varratszedésig (10-14 nap) kell viselni. Bütyökműtét után általában két hét mulva tud cipőt viselni, azaz ennyi idő szükséges a felépüléshez.

A bütyök megelőzésében lényeges szerepe van a kényelmes, széles orrú cipőknek, a cipőben lévő stabil betétnek (ami nem engedi csúszkálni a lábat), a gondosan kiválasztott cipőméretnek. Mindenkinek javasolható, hogy naponta többször, de legalább esténként alaposan mozgassa át lábát, lábujjait, mivel lábunk izmainak legaláb olyan tréningezésre van szükségünk, mint testünk bármelyik izomcsoportjának!

  • Szófelhő