KÉZTŐCSATORNA-SZINDRÓMA

A csukló belsejében egy szűk alagút, az un. kéztő-csatorna helyezkedik el. Hátsó falát a kéztőcsontok, elülső falát a haránt­csuklószalag képezi. Ezen át futnak az ujjak hajlító-inai, és áthalad rajta a kö­zépideg is. Ha sérülés, reumás elváltozás vagy más ok miatt a csatorna beszű­kül, a felül futó ínakat a ha­rántcsukló-szalag leszorítja…

Ha ez az állapot tartós, károsodik az idegmozgató és érző működése, az első három ujjban bizsergő ér­zés jelentkezik, a kéz ügyet­lenné válik, végül elsorvad a hüvelykujjpárna izomza­ta. A csuklóba és alkarba sugárzó fájdalom, nyak- és vállfájás is felléphet. Ezt a betegséget leg­gyakrabban a tartós igény­bevétel váltja ki, de közre­játszhat kialakulásában a terhesség, a fogamzásgátló tabletták, a reumás ízületi gyulladás, a pajzsmirigy-elégtelenség és a cukorbaj.

Ha ez az állapot tartós, károsodik az idegmozgató és érző működése, az első három ujjban bizsergő érzés jelentkezik, a kéz ügyetlenné válik, végül elsorvad a hüvelykujjpárna izomza¬ta. A csuklóba és alkarba sugárzó fájdalom, nyak- és vállfájás is felléphet. Ezt a betegséget leggyakrabban a tartós igény¬bevétel váltja ki, de közre¬játszhat kialakulásában a terhesség, a fogamzásgátló tabletták, a reumás ízületi gyulladás, a pajzsmirigy-elégtelenség és a cukorbaj.

Lássunk néhány hasznos tanácsot:

A fájdalom ellen

 • A fájdalom és a gyulladás gyors csökkentése érdekében hűt-sük a csuklónkat vékony törülközőbe bugyolált jégtömlővel. Legfeljebb 10 percig hagyjuk rajta, majd ismételjük a kezelést óránként.
 • A hő az izmok ellazítása révén enyhíti a fájdalmat. Min¬den este lefekvés előtt áztassuk a kezünket és a csuklónkat for¬ró vízbe 15 percig. A meleg ugyanakkor az érintett terület duzzadását idézheti elő, s ezáltal felerősítheti a tüneteket — ilyenkor hagyjuk abba ennek a módszernek az alkalmazását.
 • Naponta kétszer kenjük be a csuklónkat árnikakenőccsel. Ez a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert gyógynövény segít csillapítani a fájdalmat. Nyomjunk egy borsószemnyi krémet a csuklónk belső felére, és a másik kezünk hüvelykujjával masz-szírozzuk a bőrbe. Ismételjük a kezelést reggel és este, egészen addig, amíg a tüneteink nem enyhülnek.
 • Sokak szerint a csukló gyors mozgatása segít a tünetek enyhítésében, különösen este. Ezt azonban csak akkor végez¬zük, ha az inak nem gyulladtak, és a mozgatás nem okoz fáj¬dalmat
 • Éjszakára tegyünk fel sínt, vagy valamihez (például egy favonalzóhoz) rögzítsük a kezünket. Alvás közben a kezünket néha a párna alá dugjuk, ami nyomást gyakorol a csuklónkra; a kéztőcsatorna-szindrómás betegeket gyakran a fájdalom éb¬reszti fel. A sín az ujjakat és az alkart természetes helyzetükben tartja, és enyhíti a középidegre nehezedő nyomást.
 • Akár napközben is hordhatunk sínt, különösen ha a mun¬kánk során a csuklónk és a kézfejünk is sokat „dolgozik”.

Jótékony kiegészítők

 • Az ananászból nyerhető bromelin nevű enzim lebontja a gyulladást okozó fehérjéket, így amellett, hogy csillapítja a fáj¬dalmat, a gyógyulást is felgyorsítja. A bromelin erősségét tejalvadási egységben (MCU) mérik. Keressünk legalább 2000 MCU-s kiegészítőt, és a kéztőcsatorna-szindróma jelentkezé¬sekor szedjük naponta kétszer. A tünetek enyhülésével az ada¬got csökkentsük le. A bromelint mindig étkezések között ve¬gyük be, hogy valóban ki tudja fejteni a hatását. A főként antidepresszánsként ismert orbáncfű szintén segít az idegkárosodás visszafordításában, valamint a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti. Kezdjük a szedését kisebb adaggal, majd ha két hét múlva sem tapasztalunk javulást, a betegtájékoztató utasításait betartva emeljük a dózist.
 • Szedjünk mindennap 1 evőkanál lenmagolajat, és a hatásá¬ra legalább két hétig várjunk türelemmel. A lenmagolaj renge¬teg gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavat tartalmaz. A jobb felszívódás érdekében étkezés közben vegyük be. Akár na¬rancslébe vagy salátaöntetbe keverve is fogyaszthatjuk.
 • A kurkumin a kurkuma fűszernövényben található gyulla¬dásgátló anyag. Az ájurvédikus orvoslásban régóta alkalmazzák fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő orvosságként. A nö¬vény azonban nem rendelkezik az étrend-kiegészítők hatóere¬jével. Keressünk szabványos, 95 százalék kurkumint tartalmazó terméket, és vegyük be étkezés közben, naponta háromszor.
 • Szedjünk mindennap magnéziumot. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az idegműködésben és az izomlazítás¬ban. A kiegészítő különösen akkor segíthet, ha nem fogyasz¬tunk sok magnéziumban gazdag ételt, például teljes kiőrlésű gabonát, diót, hüvelyeseket és sötétzöld levélzöldségeket. Leg¬jobban felszívódó formája a magnézium-citrát. Ha mellékha¬tásként hasmenés lép fel, csökkentsük az adagot, vagy váltsunk magnézium-glükonátra, amely kicsit kíméletesebb az emésztő¬rendszerhez.

A számítógép előtt

 • Ha sok időt töltünk a számítógép előtt, helyezzük el meg¬felelően a székünket és a billentyűzetet. A karunk 90 fok¬ban hajoljon be gépelés közben, hogy a csuklónk párhuzamos legyen az asztallappal. A lábszárnak szintén 90 fokos szöget kell bezárnia a combunkkal. A hátunk legyen egyenes, ne görnyed¬jünk előre.
 • Ha lehetséges, a billentyűzetet helyezzük alacsonyabbra, úgy, hogy egy kissé a csuklónk vonala alá kerüljön. A cél az, hogy könnyedén, kényelmesen tudjunk gépelni.
 • A billentyűket lazán üssük le. Minél kisebb erőt fejtünk ki, annál jobb.
 • Amikor csak lehetséges, használjunk ergonomikus irodai termékeket, például csuklótámaszt.
 • Szerezzünk be kontúros vagy osztott billentyűzetet. Ezeket kifejezetten úgy tervezték, hogy a kézfejünk természe¬tes helyzetben nyugodhasson, miközben az ujjaink finoman kopogtatják a billentyűket. (A billentyű lenyomásához sokkal kisebb erő kell, mint a szokványos billentyűzet esetében.) A kontúros típusoknál a billentyűk külön csoportokban he¬lyezkednek el, és kényelmes támasz tartja mindkét csuklót. Az osztott billentyűzet két oldalát adott szögben elforgatják egy¬máshoz képest, maximális kényelmet biztosítva az emberi csuklónak.

Hasznos: Forduljunk orvoshoz, ha a tünetek akadályt jelente¬nek mindennapi tevékeny¬ségeink elvégzésében. A kezeletlen kéztőcsatorna-szindróma meggyengítheti a kézfejet, s jelentős fájdal¬mat okozhat az alkarban és a vállban. Ezenkívül, mi¬vel a rendellenesség össze¬függésbe hozható az ízületi gyulladással, a cukorbeteg¬séggel és a pajzsmirigy-elégtelenséggel, orvosi vizsgálatra van szükség ezek kizárása vagy azono¬sítása érdekében. Ha a ha¬gyományos kezelés hatá¬sára az állapotunk nem javul, marad a műtéti meg¬oldás, amely során kis met¬széssel átvágják a haránt¬csukló-szalagot.

 • Szófelhő