A kézzsibbadás gyakori oka: Kéztőalagút (carpal-tunel ) syndroma

A betegek gyakran jelentkeznek felső végtagi zsibbadással. Az okok kiderítése néha nem egyszerű. Gyakran nyaki porcorong-sérv felelős a tünetekért. Előfordul azonban, hogy az ok lejjebb, a kéztőcsatornában (canalis carpi) keresendő.
A tünetek megértéséhez érdemes megismerni a tájék anatómiáját.

Anatómia:

A csukló bemenetét egy viszonylag erős szalag stabilizálja. A panaszok ennek a szalagnak a túl vaskos volta miatt létrejött idegi compressió következtében jönnek létre.

Tünetek:

A fő tünet a zsibbadás, mely a mutató, középső és részben a gyűrűsujj tenyéri felszínét érintik. Előfordul, hogy gyengül a hüvelykujj közelítő funkciója is. Fontos, hogy carpal tunnel syndrománál sosem érintett a kisujj. Ennek oka látszik az ábrán.
A zsibbadás az éjszakai órákban erősödik, rendszerint felébreszti a beteget. A tünet provokálható a csukló hátrafeszítésével vagy a csukló belső felszínének nyomásával-kopogtatásával. (Tinnel-jel).
A zsibbadás nagyon kellemetlen lehet, fokozatosan erősödik.
A nők ötször gyakrabban szenvednek ettől a betegségtől, mint a férfiak. Az esetek zömében fizikai munka váltja ki.

Diagnosztika:
Az EMG vizsgálat perdöntő, amennyiben vezetési sebesség csökkenés van a n. medianusban, a diagnózis felállítható. Ritkán szükség lehet a tájék CT vizsgálatára, esetlegesen itt előforduló tumor kizárására.

Kezelés:
Mindig konzervatív kezelést kell kezdeni. Nyugalomba helyezés, hűtés, non-szeroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök használata az első lépés.
Megkisérelhető a szalag alá adott steroid injekció, mely azonban általában átmenti eredményt hoz.
Az utóbbi időben jó eredményeket érünk el lökéshullám-kezeléssel. (www.doctorfit.hu)

Műtét
A beavatkozás nem bonyolult, lényege a feszülő szalag teljes hosszában történő átmetszése az idegi compressió megszüntetése céljából.
A beavatkozát után a csuklót tehermentesíteni, az ujjakat pedig mozgatni kell a letapadások elkerülésére.

A műtét lényege a feszülő szalag átvágása
Dr. Erbszt András

  • Szófelhő