A térdfájdalom okai

A térdfájdalom bármilyen életkorban kezdődhet, fiatalabb életkorban sportsérülés, vagy túlerőltetés, míg 40 év felett leginkább porckopás következtében. gyakran korfüggő. Fiatalabbak esetében a térdfájás sérülés vagy nyálkatömlő gyulladás következménye lehet, amely általában sportolás vagy más fizikai igénybevétel kapcsán alakul ki.

Bursitis - A térdizület nyálkatömlőjének – egy folyadékkal telt tömlőnek, amely párnaként szolgál a csont és a lágy szövetek között – gyulladása. Ezt okozhatja hosszantartó térdelés, fertőzés vagy a térd sérülése, és általában néhány hétig tart. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom és a duzzanat közvetlenül a térd alatt. Kezelése nyújtásból és gyulladás gátló gyógyszerekbol áll.

Íngyulladás – A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ilyenkor pihentetés, gyulladás gátlók szedése javasolt, az izmok nyújtása és eőosítése mellett. Az íngyulladás orvosi kezelésre szorul, mert a gyulladt ín elszakadhat.

Sportsérülések – A tipikusan sporttal összefüggésbe hozható térdfájdalmak közé sorolható a “futótérd”, a szalagsérülés és a porcszakadás. A “futótérd” esetén az inak gyulladása túl sok vagy helytelen futás, síelés vagy kerékpározás következtében alakul ki. Fájdalommal, esetleg duzzanattal járhat, amely a térd előtt jelentkezik. A szalagsérülés oka, hogy a térdizületet  erős kötoszövetből álló térdszalagok kötik össze, és legtöbbször a térd túlzott csavarodása vagy az izületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal jelentkező súlyos fájdalommal járhat, és a járás még egyenletes talajon is bizonytalanná válik. Az izületi belső porcok (meniscusok) akkor szakadhatnak el, ha a térd erősen megcsavarodik, például teniszezés, sielés, sportbaleset közben. Ilyenkor az izület fájdalmassá válik, duzzanat jelentkezik, és a térd kattogni kezd, esetleg nem is mozgatható. Mindhárom esetben mielöbbi orvosi ( és szükség szerint valamilyen képalkotó: rtg, MRI) vizsgálat szükséges, hogy a megfelelő kezelés elkezdhető legyen. A kezelésben kisebb sérülések esetén elegendő a pihentetés, esetleg átmenetilegtérdvédő viselése. Súlyosabb sérülések műtétet igényelnek. Sok esetben a térdsérülés műtéte arthroscoposan elvégezhető, ilyenkor csak ceruzányi lyukakon keresztül bejuttatott eszközökkel történik a beavatkozás.

Osteoarthritis – Ez a térdfájdalom leggyakoribb oka. Az osteoarthritis, az izületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. Az izületi porc “párnaként” működik a csontok között. Ha elvékonyodik, lekopik, akkor a csontfelszinek dörzsölődnek, amely ropogás érzeten túl, igen erős fájdalmakat okozhat. Az osteoarthritis 40 év felett gyakoribb. Bár mindenkinél előfordulhat, mégis azoknál alakul ki korábban, akiknél a térdizület túlterhelése fejlődési rendellenesség (O-térd, X-térd), túlsúly, vagy ismétlődő térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező, duzzanat, merevség. A porckopás kezelése kezdetben u.n. porcépités, ami tablettás, vagy a hatékonyabb, az izületbe  injekcióval juttatott porc-ápanyagokkal lehetséges. Előrehaladt esetben műtéti megoldás válik szükségessé.

Rheumatoid arthritis – Az arthritis ezen formája gyulladásos eredetű, amelyet az immunrendszer működése okoz A rheumatoid arthritis károsítja az izületi tokot és a porcot. A sérült szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot is. Nem ismerjük az okot, amiért az immunrendszer megtámadja az izületeket. A probléma leginkább 20 és 45 év között jelentkezik, nőknél gyakoribb, és általában több izületet érint egyszerre – nemcsak a térdet. A kezelésben egyrészt az egész testet érintő alapbetegséget szükséges kezelni, u.n. bázis gyógyszerekkel. Később, a sérült izületek műtéti kezelése kerül előtérbe.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha az akut sérülés – síelés közben megcsavarodott a térde – súlyos fájdalommal jár és az izület megduzzadt, azonnal keressen fel egy orvost! Ha a fájdalom mellé nem társul duzzanat, és a járást nem nehezíti jelentősen, akkor várhatunk 1-2 napig, mert lehet, hogy magától gyógyul a sérülés.

Az esetek többségében a betegek folyamatos és elhúzódó fájdalomról számolnak be. Ilyen esetben, ha a fájdalom duzzanattal is társul, keressük fel orvosunkat, hogy kizárhassuk a gyulladást vagy a sérülést. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a fájdalom nem jár duzzanattal, de a mindennapos tevékenységben korlátoz. A gyógyszeres kezelésen felül sok lehetőség van a térdfájdalom enyhítésére. A torna – ez lehet séta vagy víz alatti aerobik – kitunő az enyhébb térdfájás kezelésében. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem terhelik meg a térdet, mint a kocogás. Az orvos javaslata alapján fizikoterapeuta vagy gyógytornász segítségét is kérhetjük, akik megtanítják a térd körüli izmok eőosítésére szolgáló legjobb gyakorlatokat.

Tudni kell, hogy a súlyfelesleg fokozott terhet jelent a térdizületek számára, ezért túlsúly esetén már néhány kilogrammos fogyás is enyhítheti a panaszokat.

 

További kérdése van? Regisztrált olvasóim kérdéseire emailben válaszolok.

  • Szófelhő