A meniscus sérülés, szakadás

A térdízületben két csúszóporc (meniscus) helyezkedik el. A belső oldali a térd egyik legsérülékenyebb alkotója, a külső lényegesen ritkábban sérül. Gyermek­korban, fiatal felnőttkorban jellemzően sportsérülés, vagy közlekedési baleset során szakad el. Idősebb korosztálynál előtérbe kerül a tényleges sérülés nélkül kialakuló degeneratív szakadás, melynek oka a csúszóporc állományának gyengülése, és a terhelési porcfelszín által okozott u.n. becsípődés. 
Az elszakadt csúszóporc a szakadás helyén (típusosan a térd belső oldalán) terhelésre, rossz mozdulatra jelentkező fájdalmat okoz. Ha a beszakadt rész beúszik az ízület belsejébe, a térd “beakad”, nem nyújtható ki teljesen; néha ilyenkor csavaró mozdulattal a beakadt darab érezhető kattanás kíséretében a helyére pattintható, ilyenkor a térd ismét nyújtahtóvá válik.

Bármilyen okból szakad el a meniscus, annak gyógyulása csak az esetek kis részében valósul meg. A leszakadt darab viszont a térd üvegporc felszínét előbb-utóbb tönkreteszi, porckopás indul meg. Ezért a 6-8 hét alatt nem gyógyuló esetekben műtéti megoldás, a térd tükrözése (arthroscopia) javasolt. Legtöbbször a leszakadt darabot eltávolítjuk, és a helyét lesímítjuk a további szakadás megelőzésére.

  • Szófelhő