A teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök, igen gyakori betegség, amely túlterhelés, vagy a fokozott igénybevételéből eredő íngyulladás, valamint az izmok tapadási helyén lassan kialakuló csonthártyagyulladás (epicondylitis).

A “Teniszkönyök” neve onnan ered, hogy a rendszeresen teniszezők sportpályafutása során legalább egyszer kialakul, de bármilyen más sport vagy fizikai megerőltetés, pl. ásás, emelés, zongorázás, nehéz fizikai munka következtében is kialakulhat. 
A betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. A gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. A férfiaknál gyakoribb, főleg a 35-55 év közöttieket érinti.

A “Golfkönyök” esetében hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

Milyen tünetekkel jár a golf és a teniszkönyök?

A teniszkönyök első tünete a fogásra, megfeszítésre történő fájdalom az alkar külső oldalán. A könyök külső oldala nyomásra érzékeny, megduzzad, az ízületi mozgások beszűkülnek. Ez a fájdalom adott estben lesugározhat az alkarba, az ujjakba, de akár a vállba is. Gyakori az izomgyengeség, amelynek következtében a beteg gyakran ejt le tárgyakat.
Akut és krónikus szakaszt különítünk el.

Mi a teendő?

Teendők akut szakban

  • 2-3 hétre szükséges nyugalomba helyezni az ízületet,
  • Jégpakolást tehetünk a fájdalmas területre, maximum tíz percig, naponta többször, közvetlenül ne a csontra tegyük, szükséges köztianyag felhelyezése is.

Teendők krónikus szakban

  • A fájdalmak enyhülésével a nem túlterhelő gyakorlatokkal megkezdhetjük az izomegyensúly megteremtését, egyszerű könyök hajlításokat, nyújtásokat, illetve csukló és ujjgyakorlatokat végezzünk.
  • Golfkönyök estén a könyökízület nyújtása mellett hajlítsuk ’hátra’ a kézfejet, így nyújtsuk a megrövidült izmokat, míg teniszkönyök estén a csukló ’előre’ irányuló nyújtását végezzük. Végezhetjük a nyújtást langyos vízben is, például kádfürdő közben.

A betegség kiújulása esetén, injekciós kezelés szükséges a csonthártya-izgalom enyhitése érdekében. A gyulladáscsökkentő injekciók javulást hozhatnak, tartós eredményt adhatnak a sajátvérből kinyert biológiai készitmények (PRP).

  • Szófelhő