Csípőkopás, csipőprotézis

A csípőprotézis.

CsípőprotézisA csípőizületi porckopás (csípőarthrosis) korunk egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, melynek előfordulása olyan gyakori, hogy csaknem mindenki hallott róla, vagy találkozott olyannal akit ezen betegség miatt operáltak. Fontos tudni, hogy a betegség kezdetén számos kezelési lehetőség van, mielött még a protézis műtét elkerülhetetlen volna.

Panaszok és tünetek

hip_pain.ashxA csípőízületi porckopás az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapot. Először reggel, felkeléskor az ember úgy érzi, mintha csípője berozsdásodott volna, ez később megszűnik, „bejáratódik”. Hosszabb ülés vagy fekvés után hasonlóak a panaszok. Az ízület mozgáspályája fokozatosan lecsökken, a fájdalom és a mozgás-korlátozottság miatt egyre jobban sántít az illető. A fájdalom később állandósul, a járóképesség csökken, egyre gyakrabban kell meg-megállni és bizony nehezen megy a zokni, cipő felvétele is.

Csípőizületi porckopás okai

f3A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízfelszinek porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és sokszor az alatta levő csontfelszínig lekopik. A fájdalom fokozódik, s ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgást.
f4Számos olyan körülmény ismert, ami a porckopás folyamatát felgyorsíthatja, mint az elhízás, mozgás-hiány, de akár a túlzásba vitt sportolás, sérülések sorozata  és még folytathatnánk a sort. Viszonylag fiatal életkorban kezdődhetnek a panaszok nem megfelelően gyógyult vagy kezeletlen csípőficamos betegeknél. De előfordulhat csípőizületet ért balesetek után vagy a combfej vérellátási zavara, a combfej elhalás következtében. Számos esetben azonban egyáltalán nem ismert, hogy mi okozta a a csípőarthrosist, ilyenkor biológiai elöregedést tételezhetünk fel, az elváltozás kialakulásában.

Konzervatív kezelés

JNPPR-1-108-g001A panaszok megjelenésekor többirányú lehet a kezelés. Kezdetben életmódváltással, testsúlyrendezéssel, porc-erősítő készítmények, rendszeres mozgás, tréning javíthatja a porc állapotát. Amikor a folyamat előrehaladt, azaz a porckopás fokozódik, akkor izületi porcfelszint javító injekció, fizioterápiás kezelés csökkentheti a panaszokat, de sokszor a folyamat nem állítható meg. A kezelés következő lehetősége a betegség előrehaladt szakaszában, az izületi mozgás fájdalmatlanságát elősegítő csípőprotézis műtét.

Mikor érkezett el a protézis műtét ideje?

hip_pain2A műtét idejének meghatározása, a kezelés egyik kiemelten fontos tényezője. Ortopéd szakorvoshoz forduló beteg állapotát gondos kivizsgálással meg lehet állapítani és meghatározható, hogy meddig érdemes konzervatív eszközökkel gyógyítani, s mikor javasolt az izületi működés javító műtét ideje. A javallatnál mérlegelik a diagnózist, a beteg korát, testsúlyát, kísérő betegségeit, a műtét kockázatát és a várható eredményeket. Az orvos tájékoztatja betegét állapotáról így a beteg eldöntheti, hogyan tervezze jövőképét. Természetesen minden beteg másképp viseli el a fájdalmat és a mozgás beszűkülést, egyénileg változóak az életminőséggel szemben támasztott igényeink is.
A protézis műtétet 1-2 évtizeddel ezelőtt igen ritkán ajánlották 60 éves kor alatt, mert a beépített műízületek kopásállósága, biztonságos működése korlátozott volt. A technikai fejlődés kifinomult anyagminőséget és minimális sebészi feltárást, ezért gyorsabb gyógyulás lehetőségét jelentő műtéti technikát eredményezett napjainkra. A fejlődése lehetővé tette, hogy ma már indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú betegek is.

Csípő-protézis típusok

f8

A ma már klasszikusnak mondható ún. cementes rögzítést, Sir John Charnley több mintegy 5 évtizede fejlesztette ki.

f9A cementezés lényege, hogy a nagy kopás-állóságú műanyagból készült műanyag persejt (vápát) és a combcsontba illeszkedő szárat gyorsan szilárduló polyacriláttal („csontcement”) rögzítjük a mértanilag kialakított csontfelszínhez. Ez ma a leggyakrabban használt protézis típus, amely szinte majdnem minden esetben technikailag kivitelezhető a protézis beültetést tesz lehetővé.

A cement nélküli módszert, a fiatalabb korban szükséges műtéteknél ajánlják, amikor a protézis rögzítését maga a szervezet „végzi”, mivel a protézis méretéhez precízen illeszkedő csontágyból a csont „belenő” a csípőprotézis felszínébe. A protézis tökéletes rögzüléséhez hat hét szükséges, ezen időszakot a kímélet, tehermentesítés és rendszeres gyógytorna tölti ki, majd fokozatosan szabad a teljes életvitel, akár mérsékelt erősségű sportolás is megengedett.

f10 f11 f12

A csípőarthrosis vagy porckopás az életminőséget súlyosan befolyásoló betegség. A csípőprotézis beültetés, ma már rutin beavatkozásnak tekinthető, de a műtétnek, s a műtétet követő időszaknak számos kockázata és szövődménye ismert. A kockázatok csökkentésének érdekében a műtét elött részletes belgyógyászati kivizsgálás és altatóorvosi megbeszélés szükséges. Mindezek szolgálják a beteg biztonságos műtétre felkészítését.

f14

A műtétet követően az első hat hétben az operáló orvos és a gyógytornász irányításával rehabilitáció zajlik, amelyet követően fokozatos a visszatérés a teljes fizikai terheléshez, a szabad életvitelhez.

  • Szófelhő