Ortopéd betegségek

Csípőkopás, csipőprotézis

A csípőizületi porckopás (arthrosis) korunk egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, melynek előfordulása…

Bővebben...
Kézzsibbadás

A kézzsibbadás gyakori oka lehet a kéztőalagút – (carpal-tunel) syndroma. A kéz, mint a napi tevékenységünk legfontosabb fogóeszközének…

Bővebben...
A térdfájdalom okai

A térdfájdalom bármilyen életkorban kezdődhet, fiatalabb életkorban sportsérülés, vagy túlerőltetés, míg 40 év felett …

Bővebben...
Csontritkulás

Az osteoporózis első sorban az idős kor betegsége, nem csoda tehát, hogy az életkorral haladva egyre jobban előtérbe kerül…

Bővebben...
Térdprotézis

A térdízületet borító porcfelszín degeneratív elváltozásai, napjainkban népbetegségnek számítanak a világon.

Bővebben...
Combfej elhalás

A fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Bővebben...

 

Ortopédia

(gör., m.:testegyenészet), az orvostudománynak az az ága, amely az emberi test egyes részeinek alakeltéréseivel és funkció-romlásával foglalkozik; kutatja az elferdülések létrejövetelének okait, s ezeket gyógyítani igyekszik. Az ortopédia elnevezés Andrytől származik (1741), ezért az ortopédia szimbóluma a kiegyenesített fa, Andry-fája.

Az ortopédia szakterületén a csont-porc-inak-izmok, egységesen, a mozgásszervi egységek – törzs, gerinc, végtagok működésének korlátozottsága, mely hirtelen vagy fokozatosan alakul ki, az életminőséget súlyosan befolyásoló állapottá vállhat. Az életminőség romlását azért kell hangsúlyozni, mert a mozgássérült állapot nem közvetlenül az életet kockáztató elváltozás, de az élet jóval több, mint csupán túlélés. Az emberek az egészségi állapotuk javulását egyfelől az élettartamuk növekedésében látják, másfelől az életminőségük alakulása alapján ítélik meg, mint pl. a fájdalom csökken, lépcsőn-járás könnyebb, javul a munkaképesség, javul a járóképesség, sportolás, és az egészséges életmód megvalósítása. Az ortopéd-sebésznek éppen ezért igen fontos feladata, hogy a betege életminőség-javulását mindig figyelemmel kísérje, mert a munkánk során a mozgássérültek egészségi állapotának javítására vagyunk hivatottak.

 
  • Szófelhő