Teniszkönyök

Teniszkönyök / golfkönyök (Lateral/medial epicondylitis)

Teniszkönyök/golfkönyökA teniszkönyök, a könyök- és csukló-izület mozgatásakor jelentkező heves fájdalommal járó betegség közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részén lévő csontos kiemelkedés ( epicondylus) gyulladása következtében kialakuló tünetegyüttest.

Sok, ütővel játszó játékos életét keseríti meg ez a fájdalmas íngyulladás. Profikat és amatőröket egyaránt érinthet. Igaz a betegség előfordulása sportolóknál a leggyakoribb, de bárkinél jelentkezhetnek a tünetek, ha karunkat intenzív, ismétlődő igénybevétellel terheljük, megerőltetjük.
Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. Teniszkönyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Az alkar nagy feszítő izomkötege egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. A túlzott erőltetés, a csonthártya gyulladását idézi elő. A fájdalom általában a könyök külső oldalán jelentkezik, és lesugárzik az alkarra, minden egyes kéz-szorítás esetén.

Tünetek:

Teniszkönyökről beszélünk, amikor a fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, az alkari feszítőizmok működésekor.
Golfkönyök esetében hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

Kezelés:

Mindhárom ínbetegség kezelésének lényege a tehermentesítés, ami minden esetben jelentős időráfordítást, sok esetben munkából, szabadidős és sporttevékenységtől való távolmaradást is jelent.
A kötőszövet helyi gyulladásának megszüntetése történhet konzervatív vagy műtéti beavatkozással.
A kezelés következő lépcsője, a gyulladás megszüntetését követően, az erő ellenében végzett
lassú nyújtási (excentrikus) gyakorlatok végzése.

A konzervatív kezelés lényege: gyulladáscsökkentő (u.n. non-steroid) gyógyszerek juttatása injekciós formában a gyulladt területre, továbbá a kar merevítés-rögzítés, pihentetés, majd fokozatos gyógytorna szükséges. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, akkor ezen inj. kezelés megismételhető.

A sebészeti beavatkozás sikere sem biztos, ezért egyre kevesebb helyen végeznek ilyen beavatkozást.

Forradalmian új kezelési lehetőség a szervezet saját erőforrásainak kihasználása. Nemzetközi utánkövetési vizsgálatok bizonyítják a saját vérből kinyert thrombocyta-­készítmény kiemelkedő gyógyértékét, amelynek segítségével a szervezet saját erőforrásainak kihasználásával lehet a helyi gyulladásos folyamatot előnyösen kezelni. Az után-követési vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlerőltetett íntapadás tüneteivel kezelt betegek túlnyomó többsége panaszainak fokozatos javulásáról, majd tartós panaszmentességről számolt be .

Platelet Sep. készletA technológia lényege: vérünk alkotóelemeinek olyan módon történő szétválasztása, hogy a gyógyulási folyamatot leginkább aktiváló elemeket összegyűjtjük, és az így kapott koncentrátumot közvetlenül az íngyulladással sújtott területre visszajuttatva, a gyógyulási folyamatot serkentjük.

A kérdéses folyamatért leginkább felelős alkotóelemek: a vérlemezkék (thrombocyták) a vér sejtmag nélküli, membránnal (sejthártyával) határolt alakos elemei, amelyek pl. az érfal sérüléskor, az érfalra tapadnak, egymáshoz kapcsolódva masszát alkotnak, így eltorlaszolva a sérülés helyét, majd a belőlük felszabaduló kémiai anyagok hatására olyan, ún. növekedési faktorok aktivizálódnak a szervezetben, amelyek a sebek, sérülések gyógyulásáért felelősek.
Így a saját vérből kinyert thrombocytakészítmény a biológiai aktivitása révén képes a helyi gyulladásos folyamatok megfordítására, a gyulladás hatékony csökkentésére.

  • Szófelhő