Térdprotézis

A térdízületet borító porcfelszín degeneratív elváltozásai, napjainkban népbetegségnek számítanak a világon. Az ortopédiai műtéti beavatkozások nagy része manapság ez utóbbi elváltozások miatt történik. Sérülések már fiatal életkorban is keletkezhetnek, de az élet folyamán összeadódott tényezők felgyorsíthatják, a fájdalmas térdízület hátterében lévő porc-kopást. Az elkopott ízületi felszínek pótlására különféle térdprotézis beültetést végeznek.

A térdízület

A térdízület igen sérülékeny, mivel az izmok által alig védetten helyezkedik el, két-lábra emelkedés óta igen nagy megterhelésnek van kitéve.

Tünetek

Eleinte a fizikai terhelés csökkentése, átmeneti gyógyszeres kezelés (gyulladáscsökkentők), fizikoterápia a térdízületi panaszokat, fájdalmat megoldhatja, de számos esetben egyre kisebb megerőltetés is visszatérő fájdalmat eredményez. Ez fokozatosan a normális ízületi terhelést is csökkentő állapothoz vezet, és ezért az ízület aktív funkciójában részt vevő izmok erő- és tónuscsökkenése következik be, ami az állapotot tovább rontja. Az elgyengült izomzat miatt instabilitás-érzés, majd nyugalmi fájdalom is kialakulhat.

Kivizsgálás

A panaszos ízületet a vizsgálat során körbetapintva, a mozgásokat és esetleges szögeltéréseket értékelve már nagyrészt megállapítható a porc-kopás súlyossága. A rendelkezésre álló műszeres vizsgálatok közül a hagyományos röntgen vizsgálat eleinte kevés eltérést mutat. Később azonban egyre nyilvánvalóbb röntgen-jelek és a kritikus pontok vizsgálati eredményének összevetése egyértelműen jelezheti a porcpusztulás mértékét. Amennyiben a panaszok és rtg. kép nincs összhangban, akkor jön számításba a térdizület CT vagy MRI vizsgálata. Krónikussá váló esetekben műtéti beavatkozás is történhet, ami a térdízületi arthroscopiat jelenti. Az utóbbi előnye, hogy a kórokat egyértelműen eldöntve egyben módot ad a célzott műtéti beavatkozásra is, mint az ízületi felszínek egyenetlenségeinek – felrostozódások, repedések – korrigálására (shaving), a leváló porc-darabok eltávolítására,átöblítésre, vagy akár porcépítő anyag izületbe juttatására. Mindezek nagyobb bőrsebzés nélkül oldhatók meg, ami a gyógyulás feltételeit optimálissá és gyorsabbá teszi.

Néhány esetben a beavatkozás diagnosztikus marad, melyet porc-építő kúra követ. Ez a kezelés szájon át szedhető gyógyszerekkel is történhet. A kellő hatás eléréséhez viszont hónapokig kell rendszeresen szedni a kiválasztott készítményt. A rendelkezésre álló injekciós készítmények viszont olyan molekuláris töménységben tartalmazzák a porc tápláló elemeit, hogy egy-három injekció bejuttatásával kiváló eredményesség érhető el.

Az ízületi felszíneken az „idő vasfoga” nyomot hagyhat, ilyen esetekben az ízületi felszínek erőteljesebben és nagyobb kiterjedésben károsodhatnak és elindul a “lejtőn” a folyamat, amit ízületi kopásnak (osteoarthrosis, OA) nevezünk. Felgyorsult életvitelünknek köszönhetően ez utóbbi betegség egyre kevésbé életkorfüggő, mondhatni inkább biológiai életkor függő. A porc károsodása, a csontok végfelszínén alakul ki, ahol az ízületi végek a normális körülmények között sima felszíne egyenetlenné, durvává válik e betegségben. Bár a tünetek erőssége, és magának a betegségnek a gyakorisága is igen változatos, a térd OA betegsége térdízületi fájdalomhoz, merevséghez, kattanáshoz, bizonytalan járáshoz, izomgyengeséghez, járási és állási nehézségekhez vezet.

A fájdalom és funkcióvesztés járul, hogy az ún. synovialis membrán (a térdben lévő vékony, hártyaszerű szövet) gyulladásba kerül, túltermelődik a synovialis folyadék, az ízület feszes, duzzadt, deformált, s ez az állapot már nyugalomban sem szűnik meg.

Súlyos térdízületi arthrosis esetén, amikor már a konzervatív kezelési lehetőségek: a gyógyszeres kezelés, a gyógytorna és mozgatás, a nyugalomban tartás és a segítő kellékek (térd-tok) ellenére a fájdalom megmarad, valóban a térdprotézis beültetés jelenthet megoldást.

Fiatal életkorban az úgynevezett mozaik-porcplasztika kecsegtethet eredménnyel, de később csak a felszínpótlás, a protézis beültetés ad megfelelő eredményt. Bizonyos esetekben a nem kis beavatkozások közé tartozó tengelykorrekciós műtét is szóba kerül.

Térdprotézis

A térdprotézis-műtétre való alkalmasságot a kórelőzmények, a fizikális vizsgálat és a röntgenvizsgálat dönti el.

A protézis beültetésekhez minden esetben, a sérült ízületi felszíneken megfelelő feltámaszkodási felületet alakítunk ki sablonok segítségével, majd erre helyezzük az eredeti felszíneket megközelítő geometriáju protézis komponenseket. A sablonokkal precízen kialakított felszínekre ragasztással (csontcement) vagy ragasztás nélkül kerül beültetésre a műízület. A térdprotézis lehet részleges vagy teljes felszínpótló. Az eljárás megválasztása attól függ, hogy csak fél oldalon, vagy mindkét terhelési felszínen elkopott a porc-boríték.

A térdprotézisek több, mint 90%-a 10 éven túl is használható, a beteg aktivitásától és súlyától is függően. Ha a protézis elkopna, kicserélhető műtéti úton, de ez már bonyolultabb, mint az első protézis behelyezése.

Műtét utáni időszak, rehabilitáció

A műtétet követően 5-10 nap kórházi kezelés után a beteg rehabilitációs kezelése otthonában folytatható. Az otthoni rendszeres gyógytornával fokozatos javulás érhető el az ízület aktiv mozgásterjedelmében. A műtét során tapasztalt csont-minőségétől függően 2-6 hétig a beteg az operált végtagját csak lábsúllyal használhatja, azaz mankó vagy járókeret használata szükséges.

Térdprotézis-műtét után fontos a javulás megtervezése. Néhány ötlet, javaslat, hogyan lehet az otthoni rehabilitációs időszakban segédeszközöket alkalmazni, és meggyorsítani a gyógyulást.

  • Biztonsági kapaszkodók elhelyezése a fürdőszobában és a lépcső mellett.Szőnyegek és elektromos vezetékek eltávolítása a padlóról, az ezekben való megbotlás ui. eleséshez vezethet.
  • Alacsonyra szerelt WC esetén megemelt ülőke a kényelmes elhelyezkedés céljából.
  • Stabil szék lábtartóval a kezdeti rehabilitációs időszakban.
  • Bot, mankó vagy járókeret használata a műtét után az operált térd kímélése céljából.
  • A műtét után kb. 6 héttel már lehet autót vezetni, de ez teljesen egyéni, a javulás mértékétől függ.
  • Egy jól megtervezett mozgássor-program, amely alkalmassá testi majd az operált térdet a mozgások kivitelezésére, a megerősödésre. A továbbiakban a leginkább végezhető „szabadidős” mozgások az úszás, a séta, és olyan típusú sportok, mint pl. a golfozás. Ajánlatos a megerőltető sportok kerülése mint pl. futás, ugrálás. A mozgásokat, fizikai aktivitást az orvossal is meg kell beszélni.

A családtagok bevonása

A család szerepe is igen fontos, különösen a műtétet követően. Ekkor bizony sok segítséget kell nyújtsanak a betegnek, főként az első időszakban.

A térdprotézis-műtét sikeres beavatkozás a betegek jelentős részében, akiknek fájdalmai a térd osteoarthrosisból eredt: több, mint 90%-a a térdprotézissel operáltaknak visszanyeri eredeti képességeinek nagy részét, ami a mindennapos tevékenységeket illeti, és térdfájdalmuk is jelentős mértékben csökken.

Keresőszavak: Térdprotézis
  • Szófelhő