A csípőizületi porckopás leírása, tünetei, kezelése, a csípőprotézis

A csípőizületi porckopás (csípőarthrosis) korunk egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, melynek előfordulása olyan gyakori, hogy csaknem mindenki hallott róla, vagy találkozott olyannal akit ezen betegség miatt operáltak. Fontos tudni, hogy a betegség kezdetén számos kezelési lehetőség van, mielött még a protézis műtét elkerülhetetlen volna.

Panaszok és tünetek

A csípőízületi porckopás az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapot. Először reggel, felkeléskor az ember úgy érzi, mintha csípője berozsdásodott volna, ez később megszűnik, „bejáratódik”. Hosszabb ülés vagy fekvés után hasonlóak a panaszok. Az ízület mozgáspályája fokozatosan lecsökken, a fájdalom és a mozgás-korlátozottság miatt egyre jobban sántít az illető. A fájdalom később állandósul, a járóképesség csökken, egyre gyakrabban kell meg-megállni és bizony nehezen megy a zokni, cipő felvétele is.

Csípőizületi porckopás okai

Ízületi kopások és fájdalmak

A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízfelszinek porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és sokszor az alatta levő csontfelszínig lekopik. A fájdalom fokozódik, s ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgást.
Számos olyan körülmény ismert, ami a porckopás folyamatát felgyorsíthatja, mint az elhízás, mozgás-hiány, de akár a túlzásba vitt sportolás, sérülések sorozata  és még folytathatnánk a sort. Viszonylag fiatal életkorban kezdődhetnek a panaszok nem megfelelően gyógyult vagy kezeletlen csípőficamos betegeknél. De előfordulhat csípőizületet ért balesetek után vagy a combfej vérellátási zavara, a combfej elhalás következtében. Számos esetben azonban egyáltalán nem ismert, hogy mi okozta a  csípőarthrosist, ilyenkor biológiai elöregedést tételezhetünk fel, az elváltozás kialakulásában.

Konzervatív kezelés

A panaszok megjelenésekor többirányú lehet a kezelés. Kezdetben életmódváltással, testsúlyrendezéssel, porc-erősítő készítmények, rendszeres mozgás, tréning javíthatja a porc állapotát. Amikor a porckopás folyamata kezdeti szakaszban van, akkor eredményesen alkalmazható a PRP- vagy sajátvér thrombocyta koncentrátum injekciós kezelés. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a thrombocytak biológiai stimulációt képesek előidézni, amelynek eredménye képpen a hyalin porckopás területén rostporcos regeneráció indul meg. (l.d. részletesen a PRP kezelés fejezetben) A regenerációs képesség azonban az életkor előrehaladtával csökken, ezért idősebb korban a kezelést gondos mérlegelés kell megelőzze. Az erősen kopott felszín esetében,,a másik kezelési lehetőség, a koncentrált, 3%-os hyaluron izületi injekció. A fizioterápiás kezelés csökkentheti a panaszokat, de sokszor a folyamat nem állítható meg.

A kezelés következő lehetősége a betegség előrehaladt szakaszában, az izületi mozgás fájdalmatlanságát elősegítő csípőprotézis műtét.

Mikor érkezett el a protézis műtét ideje?

Csípőprotézis műtét

A műtét idejének meghatározása, a kezelés egyik kiemelten fontos tényezője. Ortopéd szakorvoshoz forduló beteg állapotát gondos kivizsgálással meg lehet állapítani és meghatározható, hogy meddig érdemes konzervatív eszközökkel gyógyítani, s mikor javasolt az izületi működés javító műtét ideje. A javallatnál mérlegelik a diagnózist, a beteg korát, testsúlyát, kísérő betegségeit, a műtét kockázatát és a várható eredményeket. Az orvos tájékoztatja betegét állapotáról így a beteg eldöntheti, hogyan tervezze jövőképét. Természetesen minden beteg másképp viseli el a fájdalmat és a mozgás beszűkülést, egyénileg változóak az életminőséggel szemben támasztott igényeink is.
A protézis műtétet 1-2 évtizeddel ezelőtt igen ritkán ajánlották 60 éves kor alatt, mert a beépített műízületek kopásállósága, biztonságos működése korlátozott volt. A technikai fejlődés kifinomult anyagminőséget és minimális sebészi feltárást, ezért gyorsabb gyógyulás lehetőségét jelentő műtéti technikát eredményezett napjainkra. A fejlődése lehetővé tette, hogy ma már indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú betegek is.

Csípő-protézis típusok

A ma már klasszikusnak mondható ún. cementes rögzítést, Sir John Charnley több mintegy 5 évtizede fejlesztette ki.

A cementezés lényege, hogy a nagy kopás-állóságú műanyagból készült műanyag persejt (vápát) és a combcsontba illeszkedő szárat gyorsan szilárduló polyacriláttal („csontcement”) rögzítjük a mértanilag kialakított csontfelszínhez. Ez ma a leggyakrabban használt protézis típus, amely szinte majdnem minden esetben technikailag kivitelezhető a protézis beültetést tesz lehetővé.

A cement nélküli módszert, a fiatalabb korban szükséges műtéteknél ajánlják, amikor a protézis rögzítését maga a szervezet „végzi”, mivel a protézis méretéhez precízen illeszkedő csontágyból a csont „belenő” a csípőprotézis felszínébe. A protézis tökéletes rögzüléséhez hat hét szükséges, ezen időszakot a kímélet, tehermentesítés és rendszeres gyógytorna tölti ki, majd fokozatosan szabad a teljes életvitel, akár mérsékelt erősségű sportolás is megengedett.

A csípőarthrosis vagy porckopás az életminőséget súlyosan befolyásoló betegség. A csípőprotézis beültetés, ma már rutin beavatkozásnak tekinthető, de a műtétnek, s a műtétet követő időszaknak számos kockázata és szövődménye ismert. A kockázatok csökkentésének érdekében a műtét elött részletes belgyógyászati kivizsgálás és altatóorvosi megbeszélés szükséges. Mindezek szolgálják a beteg biztonságos műtétre felkészítését.

A műtétet követően az első hat hétben az operáló orvos és a gyógytornász irányításával rehabilitáció zajlik, amelyet követően fokozatos a visszatérés a teljes fizikai terheléshez, a szabad életvitelhez.

Amikor nem lehetséges a műtét

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Facebook
Email

További cikkek

Vállfájdalom

A vállfájdalmak gyakoriságának az oka, hogy az ízület nagyon sérülékeny. A felkarcsont fejét szinte csak az izületi tok és az azt körülvevő izomköpeny tartja meg a helyén. Mivel a váll tartósan és erősen igénybe vett ízületünk, amely kisebb baleseteknél, rossz mozdulatoknál is könnyen megsérülhet, érthető, hogy a vállpanaszok sok ember életét keserítik meg.

Tovább olvasom »

Csontritkulás

Az osteoporózis első sorban az idős kor betegsége, nem csoda tehát, hogy az életkorral haladva egyre jobban előtérbe kerül a csontritkulás megelőzése, szűrővizsgálata és a kezelése. A kezdeti tünet – terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom – annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá.

Tovább olvasom »