Csontritkulás szűrés

A csontritkulás, vagy más néven osteoporosis az utóbbi évtizedekben minden földrészen kiemelkedő problémává vált. Az osteoporosis lényege a csontok tömegének, avagy sűrűségének csökkenése egy olyan alacsony szintre, amikor a csont könnyen törékennyé válik. “Néma járvány”-ként emlegetjük, hazánkban a lakosság 7-10 %-át érinti.

Testünk szilárd, de egyben rugalmas képletei a csontok. A csontszövet alapvető tulajdonsága a szilárdság, amelyet befolyásol a merevség, a szakítószilárdság és a sűrűség. Optimális élettani esetben a csonttömeg gyermekkorban növekszik, majd a fiatal felnőttkori plató után csökken és hetvenéves korban a fiatal felnőttkori értéknek csupán a 70%-a.

Lappangó kórnak is nevezik, mert eleinte semmilyen tünetet nem okoz, gyakran más okból történt vizsgálat hívja fel a figyelmet a pótolhatatlan csontvesztésre. Sokszor a fáradékonyság, az ellenálló képesség csökkenése, a háti görbület fokozódásának hátterében már kifejezett csontritkulás áll. Kialakulása elsősorban az idősebb korra tehető, és ez részben természetes élettani folyamat következménye is lehet, de több rizikófaktor súlyosbíthatja a csontvesztés mértékét.

A csontsűrűség, ún. osteodensitometria vizsgálat egy teljesen fájdalmatlan szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét. Igen csekély sugárterheléssel jár, a fogászati rtg. Sugárzás 1/100-a éri a testet.

Minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugarakat és fordítva. Ebből számítógép segítségével fogják meghatározni az adott életkorban jellemző átlagértéktől való eltérést az Ön esetében. Minél nagyobb ez az eltérés negatív irányban, annál súlyosabb fokú a csontritkulás, a -2,5-es T-score értéket szoktuk az osteoporosis határának tekinteni.

Az életkor előrehaladtával csökken az energiaszükséglet, ennek egyenes következménye a csökkenő kalcium bevitel. A tápanyagok felszívódási hatásfoka is csökken – ez érvényes a fehérjékre és a kalciumra is. A kalcium felszívódását elősegítő D vitamin mennyisége is kevesebb – részben táplálkozási hiba miatt, részben azért, mert az idős emberek többsége kevesebbet tartózkodik a napon. Szerepet játszik az inaktivitás is. Az aktivitás hiány miatt az izmok nem fejtenek ki húzóerőt a csontokra, így azok szilárdsága csökken. Idős korban gyakori a mozgásszegény élet – általános fáradság, vagy akár egyéb betegségek miatt indokolt ágynyugalom, az instabilitás érzés miatti mozgáskorlátozottság.

Az osteoporosis szűrővizsgálat segít felderíteni a csontritkulást kiváltó okokat, és az időben elkezdett terápiával megelőzhető a csonttörés és annak hosszantartó kezelése.

A csontsűrűség vizsgálat három fontos része, az osteodenzitometriás mérés, laboratóriumi vizsgálat, és az ortopédiai vizsgálat, melyek alapján meghatározható a csonttörés kockázata, és megindítható a megfelő megelőzés és kezelés.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email

További cikkek

Bütyök, lúdtalp

A láb leggyakoribb deformitásai közé tartozó bütyök (hallux valgus) akkor alakul ki, amikor a láb öregujjának csontjai és ízületei elmozdulnak, az öregujj a többi ujj felé mozdul, és a láb belső oldalán fájdalmas kitüremkedés jön létre.

Tovább olvasom »

Combfej elhalás

A felnőttkori combfejnecrosis két fontosabb csoportja, az időskori combnyak-törés után jelentkező elváltozás (l.d. Felnőttkori balesetek) és a fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Tovább olvasom »