A gerinc- és a derékfájdalom okai, a kezelés lehetőségei

A gerincpanaszok számos formájával találkozhatunk, mindenki tapasztalhatta környezetében vagy saját magán, a kínzó hátfájás kellemetlen tüneteit. Az ágyéki (lumbális) gerincbántalmak előfordulása a leggyakoribb.

A háti gerincszakaszon előforduló panaszok  fiatalkori előfordulásában általában genetikai, csontfejlődési rendellenességeknek, alkati tényezőknek, illetve az életmódbeli sajátosságoknak tulajdonítanak szerepet. A gerincferdülésnek nevezett elváltozás korán elkezdett kezelésével azonban a deformitás kialakulása megelőzhető.

A porckorongok, a csigolyatestek között lévő, a csigolyák összetartásában, és a gerincoszlop mozgásában résztvevő kötőszöveti anyag.,

Ha a porckorongot összetartó szalagrendszer átszakad, akkor a porckorong középső, kocsonyás része sérvként nyomhatja a gerinc-csatornát és az ideggyököket. Ez hirtelen erőbehatásra is jelentkezhet, ágyéki szakaszon típusosan nehezebb tárgyak emelésekor. Ezt nevezzük porckorong-sérvnek.

A degeneratív elváltozások a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott anatómiai és funkcionális egyensúly egyenes folytatása a gerinc instabilitása. Az instabil gerinc kóros mozgásai miatt, megindul a szervezet ellenreakciója. Az izmok folyamatossal próbálják stabilizálni a gerincet, ami miatt a mély hátizom tónusa fokozódik, ilyenkor görcsös csomókról panaszkodik a beteg.

A derékfájásnak ezeken kívül még egyéb oka is lehet, pl. izom-, szalag-, izületi húzódások, rándulások, törések, a gerinccsatorna szűkülete, a gerinc alaki, görbületi elváltozásai, a csigolya összenyomásos törése, izületi gyulladása.

Mivel anatómiailag a csigolya csatornájában futnak a testet beidegző idegfonatok, ezért az elváltozások az idegeket nyomva idegrendszeri eltéréseket okozhatnak: érzéskiesés, fájdalomérzetek, reflexkiesések, kóros reflexek, zsibbadások, izomgyengeség, olykor teljes bénulás léphet fel. Előfordul, hogy vizelési és székletürítési panaszok is jelentkezhetnek.

A korai érzészavarokat ritkán észlelik a betegek. Az első tünet általában egy becsípődésként megélt helyi fájdalom, ami hirtelen vagy fokozatosan alakul ki, hasprésre, köhögésre, tüsszentésre fokozódik, továbbá a végtagon valamilyen fura zsibbadás, izomgyengeség jelentkezik. Az alsó végtagon derékfájdalom (lumbágó), forgó, far körüli lábba sugárzó fájdalom (isiász), járászavar, kóros tartás alakul ki. A felső végtagfájdalmak a nyakból a koponya felé, lapockákba, hátra, karokba, ujjakba sugározhatnak, az alsók a deréktól a lábak vagy a hát felé.

 Kivizsgálás

Felsmerés

A gerincpanaszokkal általában az ortopéd szakorvost, vagy közvetlenül erre specializálódott gerincsebészt, esetleg reumatológust keresünk fel.

A háti és ágyéki gerincszakasz vizsgálatakor a beteg járását, tartását, a gerinc természetes és kóros görbületeit, mozgástartományait, érzékenységi pontjait ellenőrzik. A neurológiai érintettséget ilyenkor az alsóvégtagon nézik. Rákérdeznek továbbá a széklet- és vizeletürítési, illetve tartási panaszokra is. A vizsgálat után az érintett szakaszról röntgenfelvételt kér az orvos, és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) is elrendelhet, amely vizsgálat egyértelműen ki tudja mutatni az elváltozás szintjét, a gerinc-csatorna és az ideggyök állapotát. 

Kezelés

A gerincfájdalmak gyógyításának alapja első lépésben a fájdalom csíllapítás, ezzel a gerinc melletti izomzat görcsös állapotának csökkentése. Ezzel párhuzamosan szükséges az izgalmi állapot enyhítése, gyulladás csökkentőkkel, illetve az ideggyök regenerációjának elősegítése, B1 vitaminnal.

A panaszok enyhülése után indulhat a gerincet nyújtó aktív gyógytorna, majd pedig a gerincet stabilizáló izomzat tréningezése.

 A legsúlyosabb panaszok esetén gerincközeli injekció vagy infúziós kezelés nyújthat gyors segitséget.

A kezelés másik alappillére a tartást javító torna. Gyógytornász segítségével elsajátíthatók a hát- és hasizom nyújtó és erősítő gyakorlatai.

Szót kell ejteni a különböző fűzőkről is. Ma már sok helyen, recept nélkül beszerezhetőek, így nagyon elterjedtek. Általános elmondható, hogy a mindennapi használatuk lesorvasztja a hátizmot, így ront a helyzeten. Ritkán alkalmasak a kiújulás megelőzésére. A fűző viselése helyett fontosabb a hátizom erősítése.

A műtéti kezelés alapja az ideg nyomatásának megszűntetése a porckorong részleges, vagy teljes eltávolításával. Ezt a beavatkozást többféle módon végezhetik, s a beteg mobilitásától függően a beavatkozás 1-3 napos kórházi tartózkodást igényel.

Azt, hogy mikor és milyen mértékű beavatkozás szükséges, azt a beteg egyéni állapota, mozgásszervi és idegrendszeri státusza, valamint vizsgálati eredményei együttesen határozzák meg. A műtétet követően a hátizom tónusának, erejének mielőbbi visszaállítását és a rehabilitációs program mihamarabbi megkezdését nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Megelőzés

A gerinc alapvető védelme a helyes testtartás, a jó erőnlét, a helyes emelési technika. A helyes tartáshoz a hátat az üléshez kell támasztani. A modern kocsikban már állítható háttámaszos ülések vannak, ha lehet, ne döntsük túlságosan hátra a kocsi ülését!

Nagyobb súlyokat egyenes háttal, inkább combból javasolt emelni.

A hátizom-erősítő gyakorlatok és az úszás szerepeljenek a mindennapjainkba!

Kerüljük a gerincet megterhelő sportokat, hobbikat, pl. hosszútávfutás, motorozás, különböző ugrással járó tevékenységek, súlyzózás. Próbáljuk az ideális testsúllyal tehermentesíteni gerincünket. Figyeljünk az alvás körülményeire is, a matrac kiválasztásánál vegyük igénybe szakértő segítségét. Mivel a nikotin rontja a porckorong vérellátását, a csontok anyagcseréjét, és elősegíti a csontritkulás kialakulását, érdemes a dohányzásról is leszokni.

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email

Kérdése van?

Írja meg kérdését, panaszát, amint lehet, válaszolok.

További cikkek

Teniszkönyök / Golfkönyök (Lateral/medial epicondylitis)

A teniszkönyök, a könyök- és csukló-izület mozgatásakor jelentkező heves fájdalommal járó betegség közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részén lévő csontos kiemelkedés (epicondylus) gyulladása következtében kialakuló tünetegyüttest.

Tovább olvasom »