Teniszkönyök / Golfkönyök (Lateral/medial epicondylitis)

A teniszkönyök, a könyök- és csukló-izület mozgatásakor jelentkező heves fájdalommal járó betegség közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részén lévő csontos kiemelkedés (epicondylus) gyulladása következtében kialakuló tünetegyüttest.

Sok, ütővel játszó játékos életét keseríti meg ez a fájdalmas íngyulladás. Profikat és amatőröket egyaránt érinthet. Igaz a betegség előfordulása sportolóknál a leggyakoribb, de bárkinél jelentkezhetnek a tünetek, ha karunkat intenzív, ismétlődő igénybevétellel terheljük, megerőltetjük.
Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. Teniszkönyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Az alkar nagy feszítő izomkötege egy nagyon kis területen tapad s csonthártyán. A túlzott erőltetés, a csonthártya gyulladását idézi elő. A fájdalom általában a könyök külső oldalán jelentkezik, és lesugárzik az alkarra, minden egyes kéz-szorítás esetén. Hasonló mechanizmussal alakulhat ki fájdalom a könyökizület belső oldalán, ezt nevezzük golfkönyök syndromának.

Kezelés

Az ín-csonthártya határon kialakult gyulladás kezelésének lényege a tehermentesítés, ami minden esetben jelentős időráfordítást, sok esetben munkából, szabadidős és sporttevékenységtől való távolmaradást is jelent.
A kötőszövet helyi gyulladásának megszüntetése történhet konzervatív vagy műtéti beavatkozással.

A konzervatív kezelés lényege: gyulladáscsökkentő gyógyszerek juttatása injekciós formában a gyulladt területre, pihentetés, majd fokozatos gyógytorna szükséges. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, akkor ezen inj. kezelés megismételhető.

A sebészeti beavatkozás sikere sem biztos, ezért egyre kevesebb helyen végeznek ilyen beavatkozást.

Forradalmian új kezelési lehetőség a szervezet saját erőforrásainak kihasználása. Nemzetközi utánkövetési vizsgálatok bizonyítják a saját vérből kinyert thrombocyta-­készítmény (un. PRP) kiemelkedő gyógyértékét, amelynek segítségével a szervezet saját növekedési faktorok kihasználásával lehet biológiai úton a helyi gyulladásos folyamatot előnyösen kezelni. Az után-követési vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlerőltetett íntapadás tüneteinek egyetlen kezelése eredményes lehet. Az inj. kezelést átmeneti nyugalomba helyezés, kímélet követi, majd speciális gyógytorna biztosítja a tartós panaszmentességet. (lásd részletesen PRP-sajátvér fejezetben)

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email

További cikkek

Baleseti sérülések, felnőttkori balesetek

A balesetek közt Magyarországon első helyen a szabadidős tevékenységgel összefüggő tevékenységek, majd a közlekedési és harmadik helyen a munkahelyi balesetek állnak. Természetesen ez nem jelent mást, mint fokozott figyelmet a szabadidős tevékenységek során.

Tovább olvasom »

Bütyök, lúdtalp

A láb leggyakoribb deformitásai közé tartozó bütyök (hallux valgus) akkor alakul ki, amikor a láb öregujjának csontjai és ízületei elmozdulnak, az öregujj a többi ujj felé mozdul, és a láb belső oldalán fájdalmas kitüremkedés jön létre.

Tovább olvasom »