Combfej elhalás

A felnőttkori combfejnecrosis két fontosabb csoportja, az időskori combnyak-törés után jelentkező elváltozás (l.d. Felnőttkori balesetek) és a fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Combfej-necrosis, felnőttkorban.

A felnőttkori combfejnecrosis két fontosabb csoportja, az időskori combnyak-törés után jelentkező elváltozás (l.d. Felnőttkori balesetek) és a fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Tünetek

A fiatal, felnőttkori combfejnecrosis betegsége, 80%-ban a férfiakat érinti. Tünetei kezdetben nem jellemzőek, a korai stádiumban tünetmentes is lehet, vagy csak átmeneti csípőizületi fájdalmak jelentkezhetnek, átmeneti jelleggel. A bizonytalan, kellemetlen csípő-fájdalom gyakran éjszakai jelentkezik, s nehéz a végtagnak nyugalmi pozíciót találni. Máskor erőteljes, de nem állandó jellegű a csípőízületi fájdalom, amely folyamatosan és gyorsan progrediál, majd később állandósul. A végeredmény az állandósult sántítás, az egyre fokozódó csípőizületi mozgáskorlátozottság következtében.
Fontos hangsúlyozni, hogy a megbetegedés gyakran (40–80%-ban) kétoldali, de a megjelenés nem mindig egy időben történik.

A betegség kialakulása

A betegség két nagy csoportra osztható:

  • – Az idiopathiás vagy elsődleges forma kiváltó okait nem ismerjük. Ez mintegy az estek 40%-ában fordul elô.
  • – A másik csoportba a másodlagos elváltozások tartoznak, amelyek traumás, illetve nem traumás eredetűek lehetnek. A nem traumás eseteknél az alkoholizmus, szteroid-kezelés, diabetes, elhízás, sarlósejtes anaemia, dyslipidaemia, keszon-betegség oki szerepe jöhet szóba.

Bár a betegség kialakulása még pontosan nem tisztázott, valószínű, hogy hasonló, mint szívinfarktus, vagy tüdőembolia betegségfolyamata. A combfej vérellátása zavart szenved: apró vérrögök valamilyen kiváltó ok következtében átmenetileg eltömeszelik a keringés útját, ezt követően csontvelő-oedema alakul ki. Később, a nyomásfokozódás miatt csontszövet tartósan sérül. Az elhalt csontszövet helyén üregek alakulhatnak ki, s bár ezek környezetében a csontszövet megerősödik (scleroticus), a combfej mechanikusan instabillá válik, s a combfej porcborítéka alatt beroppanás jöhet létre. A fej végül ellapul, deformálódik és az ízfelszin is sérül. A folyamat végén következményes arthrosis alakul ki, jelentős mértékben deformált izületi képpel.

Képalkotó diagnosztikus módszerek

A betegség vizsgálatára a hagyományos röntgenfelvétel, a csontszcintigráfia, a CT- és az MR-vizsgálat alkalmas. Az MR vizsgálat során pontosan meghatározható a csont-elhalás helye érs mértéke, már igen korai stádiumban is.

Kezelés

A terápia annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban történt a betegség felismerés és kezelésbe vétele. Tekintettel arra, hogy a betegség kezelés nélkül folyamatosan romlik, minél korábbi beavatkozásra van szükség.

Tehermentesítés

A betegség bármely stádiumban kerül felismerésre, a comfej teljes tehermenetesítése szükséges, két mankó használatával. A tehermentesítés a betegség javulásáig, illetve a műtéti megoldástól függő ideig fent kell tartani. Megjegyzendő, hogy a tehermentesítés önmagában csak az esetek töredékében elegendő, mint egyetlen beavatkozás.

Konzervatív módszerként gyógyszeres kezelés jön szóba, amely egyrészt a combfej vérkeringését javítja, illetve olyan gyógyszerek adagolása, amelyek a csont-anyagcserét javítják.

Műtéti megoldások.

A műtéti megoldások két csoportja ismert, egyrészt, az izület-megtartó megoldások. Ezen műtéti megoldások széles palettája ismert, mint a pl. a combfejben lévő nyomás csökkentése ill. a keringés javítását célzó, u.n.combfej felfúrás. A műtét eredményessége javítható abban az esetben, ha combfejbe sajátvérből készült thrombocyta sűritmény (PRP) kerül (L.d. részletesen PRP c. fejezetben) kerül bejuttatásra. A thrombocytakban lévő növekedési faktorok képesek a csont újra képződést beinditani, a nem túl késői stadiumban műtétre került pácienseknél. Amennyiben nagykiterjedésű a necrosis, vagy bekövetkezett a combfej beroppanása, akkor protézis beültetés válik szükségessé. A műtét után is szükséges átmenetileg fenntartani a tehermentesítést, átmenetileg két mankó használatával.

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email

Kérdése van?

Írja meg kérdését, panaszát, amint lehet, válaszolok.

További cikkek

Csontritkulás

Az osteoporózis első sorban az idős kor betegsége, nem csoda tehát, hogy az életkorral haladva egyre jobban előtérbe kerül a csontritkulás megelőzése, szűrővizsgálata és a kezelése. A kezdeti tünet – terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom – annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá.

Tovább olvasom »