Combfej elhalás

A felnőttkori combfejnecrosis két fontosabb csoportja, az időskori combnyak-törés után jelentkező elváltozás (l.d. Felnőttkori balesetek) és a fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Combfej-necrosis, felnőttkorban.

A felnőttkori combfejnecrosis két fontosabb csoportja, az időskori combnyak-törés után jelentkező elváltozás (l.d. Felnőttkori balesetek) és a fiatal felnőttkori combfej-elhalás, amely 80%-ban a férfiakat érinti, kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól, a súlyos sántításig.

Tünetek

A fiatal, felnőttkori combfejnecrosis betegsége, 80%-ban a férfiakat érinti. Tünetei kezdetben nem jellemzőek, a korai stádiumban tünetmentes is lehet, vagy csak átmeneti csípőizületi fájdalmak jelentkezhetnek, átmeneti jelleggel. A bizonytalan, kellemetlen csípő-fájdalom gyakran éjszakai jelentkezik, s nehéz a végtagnak nyugalmi pozíciót találni. Máskor erőteljes, de nem állandó jellegű a csípőízületi fájdalom, amely folyamatosan és gyorsan progrediál, majd később állandósul. A végeredmény az állandósult sántítás, az egyre fokozódó csípőizületi mozgáskorlátozottság következtében.
Fontos hangsúlyozni, hogy a megbetegedés gyakran (40–80%-ban) kétoldali, de a megjelenés nem mindig egy időben történik.

A betegség kialakulása

A betegség két nagy csoportra osztható:

  • – Az idiopathiás vagy elsődleges forma kiváltó okait nem ismerjük. Ez mintegy az estek 40%-ában fordul elô.
  • – A másik csoportba a másodlagos elváltozások tartoznak, amelyek traumás, illetve nem traumás eredetűek lehetnek. A nem traumás eseteknél az alkoholizmus, szteroid-kezelés, diabetes, elhízás, sarlósejtes anaemia, dyslipidaemia, keszon-betegség oki szerepe jöhet szóba.

Bár a betegség kialakulása még pontosan nem tisztázott, valószínű, hogy hasonló, mint szívinfarktus, vagy tüdőembolia betegségfolyamata. A combfej vérellátása zavart szenved: apró vérrögök valamilyen kiváltó ok következtében átmenetileg eltömeszelik a keringés útját, ezt követően csontvelő-oedema alakul ki. Később, a nyomásfokozódás miatt csontszövet tartósan sérül. Az elhalt csontszövet helyén üregek alakulhatnak ki, s bár ezek környezetében a csontszövet megerősödik (scleroticus), a combfej mechanikusan instabillá válik, s a combfej porcborítéka alatt beroppanás jöhet létre. A fej végül ellapul, deformálódik és az ízfelszin is sérül. A folyamat végén következményes arthrosis alakul ki, jelentős mértékben deformált izületi képpel.

Képalkotó diagnosztikus módszerek

A betegség vizsgálatára a hagyományos röntgenfelvétel, a csontszcintigráfia, a CT- és az MR-vizsgálat alkalmas. Az MR vizsgálat során pontosan meghatározható a csont-elhalás helye érs mértéke, már igen korai stádiumban is.

Kezelés

A terápia annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban történt a betegség felismerés és kezelésbe vétele. Tekintettel arra, hogy a betegség kezelés nélkül folyamatosan romlik, minél korábbi beavatkozásra van szükség.

Tehermentesítés

A betegség bármely stádiumban kerül felismerésre, a comfej teljes tehermenetesítése szükséges, két mankó használatával. A tehermentesítés a betegség javulásáig, illetve a műtéti megoldástól függő ideig fent kell tartani. Megjegyzendő, hogy a tehermentesítés önmagában csak az esetek töredékében elegendő, mint egyetlen beavatkozás.

Konzervatív módszerként gyógyszeres kezelés jön szóba, amely egyrészt a combfej vérkeringését javítja, illetve olyan gyógyszerek adagolása, amelyek a csont-anyagcserét javítják.

Műtéti megoldások.

A műtéti megoldások két csoportja ismert, egyrészt, az izület-megtartó megoldások. Ezen műtéti megoldások széles palettája ismert, mint a pl. a combfejben lévő nyomás csökkentése ill. a keringés javítását célzó, u.n.combfej felfúrás. A műtét eredményessége javítható abban az esetben, ha combfejbe sajátvérből készült thrombocyta sűritmény (PRP) kerül (L.d. részletesen PRP c. fejezetben) kerül bejuttatásra. A thrombocytakban lévő növekedési faktorok képesek a csont újra képződést beinditani, a nem túl késői stadiumban műtétre került pácienseknél. Amennyiben nagykiterjedésű a necrosis, vagy bekövetkezett a combfej beroppanása, akkor protézis beültetés válik szükségessé. A műtét után is szükséges átmenetileg fenntartani a tehermentesítést, átmenetileg két mankó használatával.

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Facebook
Email

További cikkek

Vállfájdalom

A vállfájdalmak gyakoriságának az oka, hogy az ízület nagyon sérülékeny. A felkarcsont fejét szinte csak az izületi tok és az azt körülvevő izomköpeny tartja meg a helyén. Mivel a váll tartósan és erősen igénybe vett ízületünk, amely kisebb baleseteknél, rossz mozdulatoknál is könnyen megsérülhet, érthető, hogy a vállpanaszok sok ember életét keserítik meg.

Tovább olvasom »

Teniszkönyök / Golfkönyök (Lateral/medial epicondylitis)

A teniszkönyök, a könyök- és csukló-izület mozgatásakor jelentkező heves fájdalommal járó betegség közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részén lévő csontos kiemelkedés (epicondylus) gyulladása következtében kialakuló tünetegyüttest.

Tovább olvasom »