Porckopás biológiai kezelése, PRP sajátvér terápiával.

A PRP kezelés avagy a sajátvér terápia alapja, hogy a thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, a különböző szövetek és sejtek gyógyulását kifejezetten elősegitik. Számos irodalmi adat bizonyítja a thrombocyták szöveti regenerációra kifejtett előnyös hatását .

A sajátvér terápia, előzménye volt az évtizedek óta ismert és gyakorta használt eljárás, u.n. bilógiai kezelés, amelynek célja, a szervezet védekező rendszerének a stimulálása volt./ 2/

A thrombocyta dús plazma injekció (PRP Palatelet Rich Plasma), az lényegében a sajátvér kezelés klinikailag és technikailag letisztult ujkori alkalmazása.

A PRP kezelés alapja,

hogy a thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, a különböző szövetek és sejtek gyógyulását kifejezetten elősegitik. Számos irodalmi adat bizonyítja a thrombocyták szöveti regenerációra kifejtett előnyös hatását .[1] A növekedési faktorok és más citokinek amelyeket a thrombocytak  tartalmazzák:  [1] [2]

  • thrombocyta-eredetű növekedési faktor
  • transzformáló növekedési faktor béta
  • fibroblaszt növekedési faktor
  • inzulin-szerű növekedési faktor-1
  • inzulin-szerű növekedési faktor 2
  • vaszkuláris endothelialis növekedési faktor
  • epidermális növekedési faktor
  • Interleukin-8
  • keratinocita növekedési faktor
  • kötőszöveti növekedési faktor
prp-kezelés, sajátvér-terápia, sajátvér-kezelés

A sajátvér terápia klinikai alkalmaza

A thrombocyták hatékonyságának megismerését követően nyílt mód a krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak, mint a tenisz, vagy golf könyök, krónikus achilles ín gyulladás, a szintén csonthártya irritáción alapuló sarok- ill. talpfájdalmak hathatós csökkentésére. A PRP, az ízületeket borító porcfelszínek sérülése ill. kopásos, arthrosisos panaszok esetében is hatékony, új konzervatív kezelési módszert jelent.
A PRP- inj kezelést ma már számos területen használják bizonyítottan eredményesen, mint pl.: a idegsérülés kezelésre, [2] tendinitis kezelésre, [8] [9] szívizom sérülést követően, [11] csont regenerácio javítására [12] [13] plasztikai sebészetben, [14] és szájsebészetben. [15]
A PRP kezelés nagy figyelmet kapott professzionális sportolók sportsérüléseinek kezelésében. [16] [17] [ 18] [19]

PRP kezelés betiltása?

Némi aggodalom adódott, hogy vajon a PRP kezelések megsértik-e a doppingellenes szabályokat. [1] A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADP) jelenlegi véleménye szerint a helyi PRP injekció nem fejt ki hatást az általános citokinek szintjére, és nincs anabolikus hatása ami befolyásolná az általános teljesítményt /1/, ezért eltávolította az intramuscularis PRP injekciót a tilalmak listájáról . [21]

A thrombocyta koncentrátum, PRP kezelés menete

A thrombocyta injekciós kezelés, a levett sajátvér felhasználásával történik, amelyet zárt rendszerben, egyszerhasználatos egyedi konténerben gyűjtünk.

A BIOMET GPS III Minilabor speciális filterrel rendelkezik, amely az ultracentrifugában 3200 percenként fordulaton, 15 perc alatt képes külön egységben koncentrálni a vérben lévő thrombocytákat. A centrifugálás során a teljes vér három frakcióra bontódik: plazma, thrombocyta koncentrátum, és a vörösvértestek /3/.

A vérben az átlagos thrombocyta szám 200.000/ul. A GPS III-as minilaborban készitett thrombocyta koncentrátumban mintegy 9,3x sűrűsűg érhető el /5/. Ezt a koncentrált PRP injekciót juttatjuk a kezelendő területre.

A Zimmer Biomet GPS III Recover minilaborban előállított thrombocyta injekciók a mozgásszervi területen történő alkalmazása, mindenkor EGYETLEN beavatkozást jelent, s az eddigi gyakorlat szerint egy éven belül nem volt szükség ismétlelt kezelésre! A GPS III Minilabor nemzetközileg standardizált, garantált és minősített (CE minőségtanúsítvány) technológia, maximális kiszámíthatósága mellett.
Videó a kezelésről:

Klinikai eredményesség

A thrombocyta dúsitott injekciós kezelés eredményei az alapkutatásban és a klinikai vizsgálatokban igazoltak. Az eredményesség a klinikai felhasználás során bizonyított az idegi sérülések és sportorvoslás területén, az izületi porcfelszín, az izom-ín- tapadás sérüléseinek kezelésében. [2] [20]

Az a tény, hogy eltérés mutatkozik az eredményességben, két dologra vezethető vissza. Egyrészt eltérő lehet az egyéni thrombocyta-szám az összegyűjtött vérben, ami természetesen befolyásolja a későbbi thrombocyta koncentrátum sűrűségét. Másrészről, nagyban függ a thrombocyta koncentrátum eredményessége a bizonyitottan standardizált technikai eszközök és metodus alkalmazásától. Ebből következik, hogy standardizált technika és a megfelelő utókezeléstől várható kiemelkedő eredményesség.

Utókezelése

A thrombocyta koncentrátum injekciós kezelést követően, is nagyon fontos a kezdeti tehermentesítés /22/. Két hétig minden nagyobb fizikai megterhelés kerülése a javaslat, majd azt követően fokozatosan terhelő gyógytorna javasolt, sportszalaggal, gumilabdával.

A készitmény beadása nem fájdalmatlan, hiszen eleve egy gyulladásban lévő ínba adjuk az injekciót ami feszítő érzéssel jár, de 2-3 nap után a fájdalom nagyon gyorsan eltűnik. Ezt követően azonban megindul a biológiai hasznosulás folyamata. Ilyenkor azonban nem tanácsos még terhelni, csak fokozatosan, mindig csak fájdalomhatárig. A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét lehet.
A közvetlenül az ízületbe adott thrombocyta injekciós kezelést követően hasonlóan két hét kiméletesebb terhelés ajánlott: lépcsőzés, teheremelés kerülése. Szükséges azonban az izület mozgatása, kezedetben csak terhelés nélkül: un. harangozás a végtaggal. Később inditható a részleges terhelés, kerékpározás, úszás. A panaszok tartós enyhülése egyénenként változó, legaláb 4-8 hét szükséges.

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email

Kérdése van?

Írja meg kérdését, panaszát, amint lehet, válaszolok.

További cikkek

Csontritkulás

Az osteoporózis első sorban az idős kor betegsége, nem csoda tehát, hogy az életkorral haladva egyre jobban előtérbe kerül a csontritkulás megelőzése, szűrővizsgálata és a kezelése. A kezdeti tünet – terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom – annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá.

Tovább olvasom »