Porckopás biológiai kezelése, PRP sajátvér terápiával.

A PRP kezelés avagy a sajátvér terápia alapja, hogy a thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, a különböző szövetek és sejtek gyógyulását kifejezetten elősegitik. Számos irodalmi adat bizonyítja a thrombocyták szöveti regenerációra kifejtett előnyös hatását .

A sajátvér terápia, előzménye volt az évtizedek óta ismert és gyakorta használt eljárás, u.n. bilógiai kezelés, amelynek célja, a szervezet védekező rendszerének a stimulálása volt./ 2/

A thrombocyta dús plazma injekció (PRP Palatelet Rich Plasma), az lényegében a sajátvér kezelés klinikailag és technikailag letisztult ujkori alkalmazása.

Porckopás

A PRP kezelés alapja,

hogy a thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, a különböző szövetek és sejtek gyógyulását kifejezetten elősegitik. Számos irodalmi adat bizonyítja a thrombocyták szöveti regenerációra kifejtett előnyös hatását .[1] A növekedési faktorok és más citokinek amelyeket a thrombocytak  tartalmazzák:  [1] [2]

  • thrombocyta-eredetű növekedési faktor
  • transzformáló növekedési faktor béta
  • fibroblaszt növekedési faktor
  • inzulin-szerű növekedési faktor-1
  • inzulin-szerű növekedési faktor 2
  • vaszkuláris endothelialis növekedési faktor
  • epidermális növekedési faktor
  • Interleukin-8
  • keratinocita növekedési faktor
  • kötőszöveti növekedési faktor

prp-kezelés, sajátvér-terápia, sajátvér-kezelés

A sajátvér terápia klinikai alkalmaza

A thrombocyták hatékonyságának megismerését követően nyílt mód a krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak, mint a tenisz, vagy golf könyök, krónikus achilles ín gyulladás, a szintén csonthártya irritáción alapuló sarok- ill. talpfájdalmak hathatós csökkentésére. A PRP, az ízületeket borító porcfelszínek sérülése ill. kopásos, arthrosisos panaszok esetében is hatékony, új konzervatív kezelési módszert jelent.
A PRP- inj kezelést ma már számos területen használják bizonyítottan eredményesen, mint pl.: a idegsérülés kezelésre, [2] tendinitis kezelésre, [8] [9] szívizom sérülést követően, [11] csont regenerácio javítására [12] [13] plasztikai sebészetben, [14] és szájsebészetben. [15]
A PRP kezelés nagy figyelmet kapott professzionális sportolók sportsérüléseinek kezelésében. [16] [17] [ 18] [19]

PRP kezelés betiltása?

Némi aggodalom adódott, hogy vajon a PRP kezelések megsértik-e a doppingellenes szabályokat. [1] A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADP) jelenlegi véleménye szerint a helyi PRP injekció nem fejt ki hatást az általános citokinek szintjére, és nincs anabolikus hatása ami befolyásolná az általános teljesítményt /1/, ezért eltávolította az intramuscularis PRP injekciót a tilalmak listájáról . [21]

A thrombocyta koncentrátum, PRP kezelés menete

A thrombocyta injekciós kezelés, a levett sajátvér felhasználásával történik, amelyet zárt rendszerben, egyszerhasználatos egyedi konténerben gyűjtünk.

A BIOMET GPS III Minilabor speciális filterrel rendelkezik, amely az ultracentrifugában 3200 percenként fordulaton, 15 perc alatt képes külön egységben koncentrálni a vérben lévő thrombocytákat. A centrifugálás során a teljes vér három frakcióra bontódik: plazma, thrombocyta koncentrátum, és a vörösvértestek /3/.

A vérben az átlagos thrombocyta szám 200.000/ul. A GPS III-as minilaborban készitett thrombocyta koncentrátumban mintegy 9,3x sűrűsűg érhető el /5/. Ezt a koncentrált PRP injekciót juttatjuk a kezelendő területre.

A Zimmer Biomet GPS III Recover minilaborban előállított thrombocyta injekciók a mozgásszervi területen történő alkalmazása, mindenkor EGYETLEN beavatkozást jelent, s az eddigi gyakorlat szerint egy éven belül nem volt szükség ismétlelt kezelésre! A GPS III Minilabor nemzetközileg standardizált, garantált és minősített (CE minőségtanúsítvány) technológia, maximális kiszámíthatósága mellett.
Videó a kezelésről:

Klinikai eredményesség

A thrombocyta dúsitott injekciós kezelés eredményei az alapkutatásban és a klinikai vizsgálatokban igazoltak. Az eredményesség a klinikai felhasználás során bizonyított az idegi sérülések és sportorvoslás területén, az izületi porcfelszín, az izom-ín- tapadás sérüléseinek kezelésében. [2] [20]

Az a tény, hogy eltérés mutatkozik az eredményességben, két dologra vezethető vissza. Egyrészt eltérő lehet az egyéni thrombocyta-szám az összegyűjtött vérben, ami természetesen befolyásolja a későbbi thrombocyta koncentrátum sűrűségét. Másrészről, nagyban függ a thrombocyta koncentrátum eredményessége a bizonyitottan standardizált technikai eszközök és metodus alkalmazásától. Ebből következik, hogy standardizált technika és a megfelelő utókezeléstől várható kiemelkedő eredményesség.

Utókezelése

A thrombocyta koncentrátum injekciós kezelést követően, is nagyon fontos a kezdeti tehermentesítés /22/. Két hétig minden nagyobb fizikai megterhelés kerülése a javaslat, majd azt követően fokozatosan terhelő gyógytorna javasolt, sportszalaggal, gumilabdával.

A készitmény beadása nem fájdalmatlan, hiszen eleve egy gyulladásban lévő ínba adjuk az injekciót ami feszítő érzéssel jár, de 2-3 nap után a fájdalom nagyon gyorsan eltűnik. Ezt követően azonban megindul a biológiai hasznosulás folyamata. Ilyenkor azonban nem tanácsos még terhelni, csak fokozatosan, mindig csak fájdalomhatárig. A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét lehet.
A közvetlenül az ízületbe adott thrombocyta injekciós kezelést követően hasonlóan két hét kiméletesebb terhelés ajánlott: lépcsőzés, teheremelés kerülése. Szükséges azonban az izület mozgatása, kezedetben csak terhelés nélkül: un. harangozás a végtaggal. Később inditható a részleges terhelés, kerékpározás, úszás. A panaszok tartós enyhülése egyénenként változó, legaláb 4-8 hét szükséges.

Vitamin-készítmények a porc védelmére

További betegségekre, panaszokra kíváncsi?

Megosztás:

Facebook
Email

További cikkek

Pattanóujj

Kellemetlen tünet, amikor ujjunkat nem tudjuk akaratunknak megfelelően mozgatni, behajlítva beragad, s csak nehezen, pattanó érzés kíséretében sikerül kinyújtani. Kezünk bármelyik ujján kialakulhat, de mindenképpen nehezíti kezünk alapvető fogó-képességét.

Tovább olvasom »